Iraklı Kürt devrimci Muzafari Subhdam, yirmi bir yıl bir çölün ortasında hapis yattıktan sonra özgürlüğüne kavuşur ama aradan geçen yıllarla beraber Subhdam’ın hayatı ve kimliği adeta elinden alınmıştır. Buna rağmen Subhdam hayata tutunmaktan vazgeçmez ve yaşama cesaretini yeniden kazanmak için kayıp oğlu Saryasi’yi bulmaya çalışır. Yeniden özgürlüğüne kavuşan Subhdam kayıp oğlu Saryasi’nin izini sürerken kendisini ülkesinin kaderini de gözler önüne seren bir hikâyelerle sırlar yumağının içinde bulur: Üç Saryasi’yi birbirine bağlayan bir sır. Bachtyar’nin şiirsel bir dille kaleme aldığı Dünyanın Son Narı kimlik, yuva ve aile arayışında olan bir adamın yolculuğunun dokunaklı hikâyesi.
Viktor E. Frankl'ın merkezi tezlerini kaydettiği Tıbbi Ruhsal Bakım, yazarın ana eserlerinden biridir ve deyim yerindeyse psikoterapinin mitolojisini sökmeye ve tıbbın yeniden insanlaştırılmasına adanmış bir çağrı niteliğindedir. En son 1982'de hafifçe revize edilen eserin önsözünde Frankl şöyle yazmıştı: "Ama dediğim gibi, kitap sadece her zaman değil, aynı zamanda tekrar güncel olmalıdır. Bu, en azından 'İşsizlik Nevrozu' gibi bir bölüm için geçerli olabilir ve 'Toplama Kampının Psikolojisi' bölümünün bir daha güncel hale gelmesinden kurtulursak sevinmeliyiz." Viktor E. Frankl'ın 100. doğum günü olan 26 Mart 2004 tarihinde bu yeni baskı yayınlandı ve ilk kez "Kişi üzerine on Tez" ile desteklendi.
“Ben sadece iki dalda uzman olan bir doktor değil, dört toplama kampında sağ€ kalmayı› başaran biriyim de. Bu nedenle de tüm zorlamaların üstesinden gelirken, en kötü ve en zor koşullarla karşı karşıya kalınsa bile, direnç göstermeyi, insanın özgürlüğünü, ‘Ruhun Meydan Okuması’ dediğim şeyin gücünü kullanmayı› bilirim.” Viktor E. Frankl Viktor Frankl, “Ruhun Meydan Okuması” ile ilk bakışta çeşitli metinlerinde tekrarladığı, Nietzsche’den alıntıları çağrıştıran, benzer bir konsept sunmuştur: “Yaşamak için bir nedenin varsa, her şeye katlanılır.” Nietzsche’de “katlanmak” pasif bir şekilde geçerli olurken, Frankl bunu aktif “Ruhun Meydan Okuma Gücü”ne dönüştürür: “Yaşamak için bir nedeni olan, hemen her şeye bir şekilde katlanır.” “Dirençli olma” ve “ruhun meydan okuma gücü” birbiriyle nasıl ilişkilendirilir? Bu kitapta, iki kavram arasındaki farklılık ve benzerlikleri dile...